Factoring is een financiële dienstverlening die steeds populairder wordt onder ondernemers. Het biedt een oplossing voor cashflowproblemen en kan een bedrijf helpen groeien. Maar wat is factoring precies en hoe kan het ondernemers ondersteunen? In dit artikel zullen we de betekenis van factoring uitleggen en de voordelen ervan voor ondernemers bespreken.

Wat is factoring?

Voordat we beginnen: ‘’wat is de betekenis van factoring?’’. Factoring is een vorm van financiële dienstverlening waarbij een bedrijf zijn openstaande facturen verkoopt aan een factoringmaatschappij. In ruil daarvoor ontvangt het bedrijf direct een groot deel van het factuurbedrag, meestal rond de 80% tot 90%. De factoringmaatschappij neemt vervolgens het debiteurenbeheer over en betaalt het resterende bedrag aan het bedrijf zodra de factuur is voldaan door de klant.

Hoe werkt factoring?

Het proces van factoring is vrij eenvoudig. Wanneer een bedrijf factoring wil gebruiken, dient het eerst een aanvraag in bij een factoringmaatschappij, zoals The Blue Factor. Deze maatschappij beoordeelt de kredietwaardigheid van de klanten van het bedrijf en bepaalt welk percentage van de factuurwaarde zij bereid zijn voor te financieren. Nadat de aanvraag is goedgekeurd, stuurt het bedrijf de openstaande facturen naar de factoringmaatschappij. Het bedrijf ontvangt dan direct een groot deel van het factuurbedrag en de factoringmaatschappij neemt het risico van wanbetaling over.

Voordelen van factoring voor ondernemers

Verbeterde cashflow

Een van de belangrijkste voordelen van factoring voor ondernemers is een verbeterde cashflow. Doordat zij direct een groot deel van het factuurbedrag ontvangen, hoeven zij niet te wachten tot de klant betaalt. Dit stelt ondernemers in staat om hun leveranciers tijdig te betalen, investeringen te doen en hun bedrijf te laten groeien.

Minder risico op wanbetaling

Factoringmaatschappijen voeren vaak een grondige kredietwaardigheidsbeoordeling uit voordat zij akkoord gaan met het financieren van facturen. Dit betekent dat ondernemers minder risico lopen op wanbetalingen. De factoringmaatschappij neemt het risico over en zal stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat de klant de factuur betaalt.